”Straffskärpningen är en besvikelse”

Bild 1/2
Två händer plockar upp kondomer ur en liten handväska och lägger ut i en stor samling på golvet. Foto.
Förbudet mot köp av sexuell tjänst infördes 1999. År 2021 var antal anmälda köp av sexuell tjänst rekordhög: 1 886. År 2000 var siffran 92, enligt brottsförebyggande rådet.
Bild 1/2
Simon Häggström pratar in i mikrofonen på sina mobilhörlurar utomhus i mörkret. Foto.
Nya möjligheter till topsning av misstänkta sexköpare. Det är behållningen av straffskärpningen, enligt Simon Häggström vid lokalpolisområde Norrmalm, region Stockholm. Bild: Lars Hedelin

Sexköpslagen skärptes första augusti 2022. Böter har tagits bort och kvar i straffskalan finns fängelse i upp till ett år.

Även om fängelsestraff tidigare funnits som påföljd, har de flesta lagföringar för sexköp resulterat i 50 dagsböter. Efter lagskärpningen är påföljden i de första meddelade domarna: villkorlig dom i kombination med 40 dagsböter.

– Villkorlig dom betraktas som ett fängelsestraff och i kombination med 40 dagsböter ska det motsvara en månads fängelse. Eftersom det inte finns någon ny rättspraxis att luta sig mot än lägger sig domstolen lågt, säger Simon Häggström, specialiserad på prostitution vid lokalpolisområde Norrmalm i Stockholm. 

Han är inte imponerad av lagskärpningen:

– Det här betyder inte att varje gripen sexköpare automatiskt hamnar i fängelse. Villkorlig dom innebär i praktiken bara att du får en varning: samhället säger att gör du det här igen – då kan du dömas till fängelse. Jag kan undra: hur många chanser ska man få?

Gör lagändringen att alla sexköpare nu hamnar i rätten?

Svaret är nej. Åklagaren kan utfärda villkorlig dom i kombination med dagsböter – utan att ta ärendet vidare till rättegång.

– Precis som innan lagändringen väcks åtal först om mannen förnekar brott.

Erkänner han brottet kan han alltså, som tidigare, mörka för sin familj att han köpt sex.

Simon Häggström tycker inte att lagskärpningen visar på att samhället ser strängare på de här brotten.

– En väskryckning – alltså grov stöld – har minimumstraffet sex månaders fängelse. Om man på riktigt vill visa att sexköp är ett allvarligt brott bör minimumstraffet vara minst detsamma.

Han fortsätter:

– Sverige brukar ses som ett föregångsland i de här frågorna, vi har en lag som gör det brottsligt att köpa sex. Men tittar man på straffet i förhållande till hur kvinnornas liv slås sönder, så står det inte alls i paritet. Det är ett steg i rätt riktning att minimumstraffet höjts, men det är fortfarande för lindrigt.

Har sexhandeln påverkats något alls av lagändringen?

– Nej. Igår skrev vi elva anmälningar gällande sexköpsbrott i Stockholm, några dagar tidigare var det 20. Straffskärpningen har inte gett något resultat i den här världen.

Finns det något positivt att säga om lagändringen?

– Den öppnar upp nya möjligheter vad gäller topsning. När vi kan förvänta oss annan påföljd än bara böter, då får vi topsa. Närliggande brott kan exempelvis vara ouppklarade våldtäkter och då är det viktigt att vi topsar. Lagändringen gör också att vi tittar på hur vi kan utveckla våra spaningsmetoder genom att använda tvångsmedel på andra sätt.